Hurtigt internet til alle kræver politisk handling

mm22

Danmark er blandt de lande med verdens bedste IT infrastruktur, siges det. Men hvad betyder det egentligt i virkelighedens verden? Betyder det, at vi er bedre end de andre, eller at de fleste andre er endnu dårligere end os?

Det kommer i stor grad an på, hvem man spørger. Hos en ung studerende på IT universitetet i København, vil svaret nok være, at vi er verdens bedste IT nation. Eller i hvert fald tæt på. 

Vel, på IT universitetet er der lynhurtigt W-Lan, 5G mobilnet, og alt kører som smurt. Det gør det også i det meste af HR området og i Danmarks andre store byer. 

Men ude i ”provinsen” er det en helt anden historie. Der findes stadig mange områder, hvor der ikke engang er ordentlig 3G mobildækning. Slet ikke tale om fibernet eller kabel TV, hvilket også hører under IT infrastruktur. 

Og det sker ikke kun i det såkaldte ”Udkantsdanmark”. Selv i moderne byer som Helsingør er der områder, hvor folk skal nøjes med Internet hastigheder på under 10 Mb/s og værre. 

Hvordan kan det dog være?

jordkloden og internet

Et brud på menneskerettighederne?

FN kalder nu adgang til Internet for en menneskerettighed. Og i Danmark er det faktisk en borgerpligt at bruge Internettet. Al kommunikation fra myndighederne sker nu online, igennem e-boksen. Det er smart og sparer det offentlige rigtigt mange penge. Men det kan få folk i alvorlig knibe, når de ikke har adgang til en stabil og rimelig hurtig internetforbindelse i deres hjem. Og det er netop tilfælde for flere hundredetusinde borgere i Danmark. 

Noget er simpelthen ikke, som det skal være. Staten kræver på den ene side, at borgerne skal bruge Internettet. Men vil ikke gøre noget for at sørge for, at alle har adgang til det. 

Et andet problem er, at de hastigheder, vi betaler for med et internet abonnement, ofte slet ikke er reelle. Det kan du heldigvis nemt finde ud af, her, med hjælp af en simpel ping test

programmering

Det drejer sig ganske enkelt om profitmaksimering

TDC og de andre aktører, der har ansvaret for Danmarks IT infrastruktur, er enten aktieselskaber eller ejes af kapitalfonde. Dvs. det er virksomheder, der har en forpligtelse om profitmaksimering overfor deres investorer. 

Der, hvor der bor mange mennesker tæt på hinanden, som fx i Ørestaden omkring IT universitetet, er IT-infrastruktur en rigtig god investering. Udgifterne bliver hurtigt tjent ind igen og giver en masse overskud. Men i områder, hvor folk ikke bor så tætpakket, kan det ofte ikke betale sig for IT virksomhederne. 

Der kan de gamle telefonledninger ikke længere levere rimelige Internet hastiheder og skal udskiftes med glasfiber kabler. Da dette ikke er profitabelt for Internet udbyderne, vil det simpelthen ikke ske, medmindre regeringen påtager sig et ansvar. 

Det har der indtil videre ikke været et politisk flertal for. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *